https://sites.google.com/site/klapabarun5/klapeusvetojnedelji2015/Klape%20u%20Svetoj%20Nedelji%202015%20plakat.jpg
Klape u Svetoj Nedelji 2015.
U posljednju subotu ovog kolovoza na svodu iznad dvorca Erdödy u Kerestincu treći su put odjekivali mili zvuci Dalmacije. Pedesetak pjevača povezanih u sedam klapa svojim je istreniranim i usuglašenim glasovima iznijelo pred više od pet stotina uzvanika emotivne poruke poznatih klapskih tradicionalnih i novoskladanih pjesama.
Rekli bi neki, nebo se te večeri nad Kerestincem činilo ipak malo bližim. Bogom dana topla ljetna večer, nadahnuti pjevači, raspoložena publika, odlični akustički uvjeti, dobar i kvalitetan repertoar, sve zajedno je istkalo koprenu najljepših, nježnih osjećaja koja se mogla gotovo dotaknuti te večeri. Pjesma za pjesmom, svaka za sebe, elegično je nosila publiku u neke ljepše svjetove. Bogata dinamička paluta od najglasnijjeg fortea do najtišeg piana, brža i sporija tempa, razigrana dalmatinska agogika, vrhunska poezija uglazbljena u klapski slog, narodna mudrost i ljubav prerečena u pjesmu...pozorna publika upijala je svaki pojedini element klapskog izričaja.
Osim izvornih narodnih pjesama izvodile su se pjesme Ljube Stipišića Delmate, Jakova Gotovca, Rajmira Kraljevića, Mojimira Čačije, Dinka Fia, Alfija Kabilja, Joška Ćalete ali i Gibonnija, Tedija Spalata, Harija Rončevića, Nene Belana i drugih odličnih autora.
Simpatičan voditelj Robert Kurbaša došao je te večeri iz Splita samo zbog 4. susreta klapa "Klape u Svetoj Nedelji" i cijelu večer vrlo srdačno predstavljao i najavljivao klape i pjesme te kao dobar domaćin vodio publiku cijelu večer kroz program.
Organizator, klapa Barun, je na kraju večeri, nakon zahvaljivanja pokroviteljima Gradu Svetoj Nedelji i TZ grada Svete Nedelje i svim donatorima, poprilično iznenadila i gostujuće klape kojima su, uz druge darove zahvale, poklonili skulpturu "Klapa" zagrebačkog akademskog kipara Leonarda Dokše koji ju je osmislio upravo za tu prigodu i namjenu. Skulpture će tako ove godine "otputovati" u Zadar (ženska klapa Luna iz Kožina), u Koprivnicu (muška klapa Koprivnica), u Zagreb (muška klapa Petrada), u Samobor (muška klapa Poj), u Štrigovu (ženska klapa Stridonne) i u Mariju Bistricu (muška klapa Bistrica).
Susretu klapa su uz petstotinjak posjetitelja prisustvovali i hrvatski veleposlanik u Republici Mađarskoj gosp. Gordan Radman Grlić, svetonedeljski gradonačelnik gosp. Drago Prahin, rektor svetišta Uznesenja blažene Djevice Mariju u Mariji Bistrici vlč. Zlatko Koren, ravnatelj dušebrižništva za Hrvate u inozemstvu vlć. dr. Tomislav Markić, general bojnik Mladen Fuzul, župnik župe Uzvišenja svetog Križa u Kerestincu vlč. Dragutin Bubnjar i jedan od izuzetnih klapskih stvaralaca i osoba koje su učinile izniman doprinos afirmaciji i razvoju klapske glazbe u Hrvatskoj i svijetu gosp. Mojmir Čačija, koji je došao na poziv svog prijatelja maestra Bojana Pogrmilovića, voditelja klapa Barun i Poj.

Pokrovitelji događaja su bili Grad Sveta Nedelja i Turistička zajednica grada Svete Nedelje. 
Medijski pokrovitelji su bili Radio Sveta Nedelja, Zlatni ključ Digital Print, SVN24, Radio Samobor i Glasnik-SSN. 
Donatori koji su pomogli organizaciji događaja su SPES jezični centar, Sanatorij Ćorluka, Zarja grupa d.o.o., Pekarnica CRO-PEK Josip Glasnović, Perković voćne rakije i likeri, Golf fasade, OPG Zvonimir Majnarić, Grafomarketing Kasalo, Medičarna i svjećarna ARKO, Gajba promet, Agroproteinka, DVD Rakitje, DVD Sveta Nedelja i Svenkom.


Pratite nas na:


https://sites.google.com/site/klapabarun5/klapeusvetojnedelji2015/Klape%20u%20Svetoj%20Nedelji%202015%2036%20a.jpg

https://sites.google.com/site/klapabarun5/klapeusvetojnedelji2015/Klape%20u%20Svetoj%20Nedelji%202015%2052%20m.jpg

https://sites.google.com/site/klapabarun5/klapeusvetojnedelji2015/Klape%20u%20Svetoj%20Nedelji%202015%2060m.jpg